Sıkça Sorulan Sorular

Yatay geçiş, bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrencinin “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik”te yer alan esaslar çerçevesinde, aynı düzeydeki diğer diploma programlarında öğrenime devam etme hakkı kazanmasıdır.

Temelde iki tür yatay geçiş vardır. Bunlar;
a) Kurum içi yatay geçiş; aynı yükseköğretim kurumu içerisinde farklı birimlere yapılan yatay geçiştir. (Örnek, Üniversitemizin Adalet Bölümünden Üniversitemizin Mimari Restorasyon Bölümüne yapılan yatay geçiş)
b) Kurumlar arası yatay geçiş; Farklı yükseköğretim kurumları arasında yapılan yatay geçiştir. (Örnek, Kocaeli Üniversitesi Meslek yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı bölümünden Üniversitemizin Plato Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı programına yapılan yatay geçiş)

Yatay geçiş için ilgili yılın akademik takviminde yer alan tarihler içerisinde ve web sitesinde yayınlanacak duyurulardan takip edilmelidir.

Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına bağlı olarak ön lisans programları (2 yıllık programlar) için ara dönemde (bahar yarıyılında) yatay geçiş yapılmakta, lisans programları (4 yıllık programlar) için yapılmamaktadır.
Merkezi yerleştirme puanı ile hem güz hem de bahar yarıyıllarında yatay geçiş yapılabilmektedir.

Ağırlıklı Genel Not Ortalamasına bağlı olarak ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.

1- Not Durum Belgesi (Transkript)(imzalı, mühürlü)
2- Ders içerikleri
3- Disiplin durumunu belirten onaylı belge
4- Öğrenci Belgesi(Başvuru yapılan günden 15 gün önceye kadar tarihli.)
5- Kimlik Fotokopisi
6- Sınav Sonuç Belgesi; ÖSYS Sonuç Belgesi.
7- LYS Sonuç Belgesi.
8- Yatay Geçiş yapmadığına dair belge.
9- Ortalama ile başvurularda ikinci öğretimden örgün öğretime geçiş için %10’luk dilime girdiğine dair belge.
10- Eğitim dili İngilizce olan programlar için hazırlık durumu gösteren belge.

Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.

GNO ile başvurularda; İkinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dâhilinde yatay geçiş yapabilirler.

Yatay geçiş şartları kapsamında birinci öğretimden ikinci öğretime yatay geçiş yapılabilir. Birinci öğretimden II. Öğretime geçenler, II.Öğretim programları için belirlenmiş olan öğrenim ücretini öderler.

Uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.